- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- E. Kronenberg
Agendapunten
-
1Opening
-
2Spreekrecht burgers
-
3Vaststellen agenda
-
4Mededelingen
-
5
Bijlagen
-
6
Samenvatting van het agendapunt:
De kinderraad van de gemeente is in de afgelopen maanden meerdere keren bij elkaar gekomen. Zij hebben zich verdiept in verschillende onderwerpen. Voor twee onderwerpen hebben zij hun ideeën opgeschreven in concept-moties die worden aangeboden aan de gemeenteraad:
1. Zwerfafval verminderen
2. Speeltuinen uitdagender en toegankelijker maken
Bevoegdheid van de gemeenteraad:
De gemeenteraad kan de inhoud van de concept-moties (gedeeltelijk) overnemen en als motie vreemd indienden tijdens een raadsvergadering.
De commissie:
De commissie kan een advies geven aan de gemeenteraad over de concept-moties van de kinderraad.Bijlagen
-
7
In dit blok spreken de raadsleden over de ingediende raadsvoorstellen, ze kunnen hun voorlopig standpunt weergeven, politieke vragen stellen aan het college en aan de overige raadsleden en met elkaar hierover in debat gaan.
-
7.1
Samenvatting van het raadsvoorstel:
Het college stelt voor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te actualiseren, zodat deze in lijn is met de Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking is getreden. De wijzigingen zijn voornamelijk administratief, waarbij verouderde verwijzingen naar oude wetgeving worden aangepast. Er zijn daarnaast enkele kleine inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd, die voortkomen uit praktische ervaringen. Een volledige herziening van de APV volgt later. Na goedkeuring door de gemeenteraad wordt de aangepaste APV gepubliceerd en van kracht.
Bevoegdheid van de raad:
De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om de APV vast te stellen en te wijzigen. Dit valt onder haar taak om lokale regelgeving te maken en ervoor te zorgen dat gemeentelijke verordeningen aansluiten bij nationale wetgeving, zoals de Omgevingswet.
De commissie:
Het is aan de commissie om te bepalen of het raadsvoorstel klaar is voor behandeling in de gemeenteraadsvergadering en of het wordt voorgesteld als bespreekstuk of als hamerstuk.Bijlagen
-
8
In dit blok spreken de raadsleden over voorstellen vanuit de raad en/of college, wat niet direct tot besluiten leidt, maar waarbij opiniërend met elkaar verkend wordt hoe de raad hier tegenover staat.
-
8.1
Samenvatting van het agendapunt
Tijdens de raadsvergadering van 26 september 2024 heeft de gemeenteraad een besluit genomen over de toekomstige invulling van het voormalig Esdal College. Het genomen besluit was als volgt:
1. Denkrichting 2 (red. volledige sloop van het voormalig Esdal College en nieuwbouw van woningen) uitwerken naar een stedenbouwkundig ontwerp en woningbouwprogramma;
2. De uitkomst van het participatieproces mee te nemen in het stedenbouwkundig ontwerp en woningbouwprogramma.
Gemeentebelangen Borger-Odoorn stelt dat nadat de raad bovenstaand besluit heeft genomen, er veel nieuwe en soms tegenstrijdige informatie beschikbaar is gekomen via ingekomen stukken, insprekers en via het ambtelijk apparaat. Gemeentebelangen Borger-Odoorn vraagt de commissieleden om deze informatie (zie bijlagen) te beoordelen en kenbaar te maken hoe zij op basis van deze nieuwe informatie tegenover het eerder genomen besluit staan.
De commissie
Het is aan de commissie om de geagendeerde stukken en vraag van gemeentebelangen Borger-Odoorn met elkaar te bespreken.
Bevoegdheid van de gemeenteraad
Indien gewenst, kan de gemeenteraad op basis van de bespreking raadsinstrumenten inzetten.
Opmerking: Het RAAP-rapport, dat als bijlage in het agenderingsverzoek wordt genoemd, was tot 2 april niet beschikbaar. Gemeentebelangen Borger-Odoorn, de indiener van het agendapunt, heeft aangegeven voor te zullen stellen het agendapunt door te schuiven naar de volgende commissievergadering.
Bijlagen
-
8.2
Samenvatting van het onderwerp:
Op verzoek van de commissie financiën informeert het college de gemeenteraad per brief (zie bijlage) over de zoektocht naar financiële investeringsruimte voor de begroting 2026 en latere jaren, ter voorbereiding op de kadernota 2026. Het college werkt aan het vinden van 1 miljoen euro structureel en 3 miljoen euro incidenteel. Er worden diverse denkrichtingen gepresenteerd.
De commissie
De agendacommissie heeft de brief geagendeerd voor de raadscommissie, zodat de denkrichtingen besproken kunnen worden. De raadscommissie kan bovendien wensen en aandachtspunten meegeven aan het college.
Bevoegdheid van de gemeenteraad:
Indien gewenst, kan de gemeenteraad op basis van de bespreking raadsinstrumenten inzetten.Bijlagen
-
9Sluiting