Een gemeenteraadslid is een gekozen volksvertegenwoordiger binnen een gemeente. Alle gemeenteraadsleden van één gemeente vormen samen de gemeenteraad van de betreffende gemeente. De gemeenteraad is het hoogte bestuursorgaan van de gemeente.
De taken van de gemeenteraad zijn grofweg in drieën op te delen: het vormen van de volksvertegenwoordiging, het stellen van kaders (beleidsmatig en financieel) en het controleren van het college van burgemeester en wethouders.
De gemeenteraad wordt ambtelijk ondersteund door de griffie (soms ook wel raadsgriffie genoemd). Aan het hoofd van de griffie staat de eerste adviseur voor de gemeenteraad: de griffier. De griffie faciliteert en bewaakt het democratisch proces van de besluitvorming. Hierbij vormt de griffie de schakel tussen inwoners, gemeenteraad en ambtelijke organisatie.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffie. Dit kan over van alles gaan: u wilt iets onder de aandacht brengen bij de raad, over uw woonomgeving of over een besluit dat de raad gaat nemen. Ook als u wilt inspreken in de vergaderingen van de raad, kunt u contact opnemen met de griffie.
Wat doet de gemeente Borger-Odoorn goed, en wat kan beter? Hoe zou dat beter kunnen en hoe kan de gemeenteraad daarvoor zorgen? Dit zijn de belangrijke vragen voor de Rekenkamer.
Wat doet de Rekenkamer?
De Rekenkamer heeft een controlerende en adviserende taak, ter ondersteuning van de gemeenteraad. Zij adviseert de raad als volksvertegenwoordigend orgaan bij de controle van het college van burgemeester en wethouders, als dagelijks bestuur van de gemeente. De Rekenkamer onderzoekt of het gemeentebestuur het afgesproken beleid volgens de geldende wet- en regelgeving(rechtmatig), tegen zo laag mogelijke kosten (doelmatig) en met het gewenste effect (doeltreffend) uitvoert.