Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

RAAD: Raadsvergadering

donderdag 23 januari 2025

19:00 - 22:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
J. Seton

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2

    Besluit

    Mevrouw De Groot verzoekt om een motie, vreemd aan de orde van de dag, te mogen indienen over de toepassingsmogelijkheid van de nieuwe categorie GOW 30 in het GVVP. Deze motie zal behandeld worden bij punt 11.


    De agenda wordt met deze wijziging vastgesteld.

  3. 4
    Mededelingen
  4. 5

    Besluit

    De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

  5. 6

  6. 7

    Bij dit agendapunt hebben de raadsleden de mogelijkheid om aan te geven of ze het ingekomen stuk willen agenderen of om korte verhelderende vragen te stellen aan het college. Als zij hierover vragen willen stellen, kunnen ze dat tot 24 uur voorafgaand aan de raadsvergadering melden bij de griffier.

    Besluit

    De heer Krans en mevrouw Edens willen brief 1.19 over het oude gebouw Esdal College graag agenderen. Zij zullen het formulier hiervoor invullen.
    De lijst ingekomen stukken wordt gewijzigd vastgesteld.

  7. 8

  8. 9

    De raad gaat eerst met elkaar in debat over deze onderwerpen voordat de raad hierover een besluit neemt tijdens deze raadsvergadering.

  9. 9.1

    Samenvatting van het raadsvoorstel
    Het raadsvoorstel gaat over de vaststelling van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Borger-Odoorn 2025 (verordening Wmo). Deze verordening is nodig vanwege veroudering van de eerdere versie uit 2022 en recente jurisprudentie, zoals uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) over persoonsgebonden-tarieven binnen het sociale netwerk. De nieuwe verordening is opgesteld met behulp van de meest actuele modelverordening en naar aanleiding van nieuwe regelgeving en jurisprudentie (uitspraken van de rechter) zijn er dingen gewijzigd ten opzichte van de oude verordening. De verordening wordt per 1 januari 2025 ingevoerd, met terugwerkende kracht vanaf die datum. De gemeenteraad wordt gevraagd de verordening vast te stellen, wat geen extra kosten met zich meebrengt



    Bevoegdheid van de gemeenteraad
    De gemeenteraad is bevoegd verordeningen vast te stellen op basis van artikel 147 van de Gemeentewet.

    Besluit

    Het voorstel wordt unaniem aangenomen.

  10. 9.2

    Samenvatting van het raadsvoorstel
    Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de Verordening jeugdhulp gemeente Borger-Odoorn 2025. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp. De huidige verordening, die dateert van 2022, is verouderd en moet worden aangepast door recente ontwikkelingen in de jurisprudentie (uitspraken van de rechter). De nieuwe verordening is opgesteld op basis van de meest actuele modelverordening en zorgt ervoor dat deze voldoet aan de laatste regelgeving en jurisprudentie. Er zijn geen extra kosten verbonden aan de vaststelling van de nieuwe verordening.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad
    De gemeenteraad is bevoegd verordeningen vast te stellen op basis van artikel 147 van de Gemeentewet.

    Besluit

    Het voorstel wordt unaniem aangenomen.

  11. 10

    De raad gaat over hamerstukken niet meer met elkaar in debat, maar neemt hierover direct een besluit. De raadsleden kunnen hierover wel een stemverklaring afleggen.

  12. 10.1

    Samenvatting voorstel
    Op grond van artikel 107a lid 2 Gemeentewet dient de raad een instructie vast te stellen met nadere regels over de taak en de bevoegdheden van de griffier. De werkzaamheden die de griffier uitvoert, doet hij/zij altijd in opdracht van de gemeenteraad. Het is daarom belangrijk vast te leggen hoe en welke taken de raadsgriffier in opdracht en namens de gemeenteraad uitvoert. De nieuwe ambtsinstructie voor de griffier legt de werkzaamheden en verantwoordelijkheden vast.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad
    De gemeenteraad dient op grond van de Gemeentewet een instructie vast te stellen met nadere regels over de taak en bevoegdheden van de griffier.

    Besluit

    Het voorstel wordt zonder discussie en hoofdelijke stemming aangenomen.

  13. 10.2

  14. 10.3

    Samenvatting van het raadsvoorstel
    De Groenvisie van de gemeente Borger-Odoorn richt zich op het versterken van de biodiversiteit, klimaatbestendigheid en de leefomgeving door middel van groenbeheer. De visie moet bijdragen aan een gezonde, aantrekkelijke gemeente en is onderdeel van de Duurzaamheidsagenda. De visie benadrukt samenwerking met bewoners, ondernemers en andere partijen, en vraagt om een integrale aanpak en voldoende middelen.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad
    De gemeenteraad is bevoegd de visie goed te keuren, wat de basis legt voor toekomstig groenbeheer en de ontwikkeling van beheerplannen en de raad is bevoegd de financiƫle kaders te stellen.

    Besluit

    Stemverklaring:
    De heer Van Hoorn merkt op dat in deze Groenvisie de verschillende niveaus van onderhoud worden losgelaten, maar omdat dit ten behoeve van het behoud van biodiversiteit is, zal Gemeentebelangen voor stemmen.


    Het voorstel wordt zonder discussie en hoofdelijke stemming aangenomen.

  15. 11
    Moties vreemd
  16. 11.1

    Besluit

    Stemverklaring:
    Mevrouw Van Dijk verklaart dat de PvdA de tekst van het dictum ondersteunt, maar niet de tekst onder overwegende dat, waarbij aangegeven wordt dat het GVVP dwangmatig gehanteerd wordt.


    De motie wordt aangenomen met vijftien stemmen voor en vier tegen. Gemeentebelangen, GroenLinks, Leefbaar Borger-Odoorn, VVD en PvdA stemmen voor.

    Moties

    Onderwerp
    Toepassingsmogelijkheid van de nieuwe categorie GOW (30) binnen het huidige GVVP
  17. 12
    Sluiting