Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

RAAD: Raadsvergadering

donderdag 19 juni 2025

19:00 - 22:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
J. Seton

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3
    Moties vreemd n.a.v. de Kinderraad
  4. 3.1

  5. 3.2

  6. 4
    Actuele vragenronde
  7. 5
    Mededelingen
  8. 6

  9. 7
    Installatie en benoeming
  10. 7.1
    Toelating en installatie nieuw commissielid niet-zijnde raadslid
  11. 8

    Bij dit agendapunt hebben de raadsleden de mogelijkheid om aan te geven of ze het ingekomen stuk willen agenderen of om korte verhelderende vragen te stellen aan het college. Als zij hierover vragen willen stellen, kunnen ze dat tot 24 uur voorafgaand aan de raadsvergadering melden bij de griffier.

  12. 9

  13. 10

    De raad gaat eerst met elkaar in debat over deze onderwerpen voordat de raad hierover een besluit neemt tijdens deze raadsvergadering.

  14. 10.1

    Samenvatting van het raadsvoorstel:
    Het college stelt de gemeenteraad voor de plaatsing van erfmolens met een ashoogte van maximaal 15 meter onder voorwaarden toe te staan en daartoe regels op te nemen in het Omgevingsplan. Na besluitvorming door de raad neem het college een besluit over de wijziging van het Omgevingsplan, zodat erfmolens met een ashoogte van 15 meter via een reguliere procedure (8+6 weken) vergund kunnen worden.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad:
    Het vaststellen van beleidskaders is een bevoegdheid van de raad. De gemeente beschikt sinds 1 januari 2024 van rechtswege over het Omgevingsplan gemeente Borger-Odoorn. Daarin zijn onder meer de bestemmingsplannen en verleende vergunningen ondergebracht. Voor sommige omgevingsplanwijzigingen is het college gemandateerd, onder meer voor het vertalen en verwerken van het door de raad vastgestelde beleid in beleidsregels.

  15. 10.2

    Samenvatting van het agendapunt:
    Tussen juni 2023 en nu heeft de gemeenteraad drie moties over wijkvernieuwing aangenomen. Het college heeft onderzocht welke wijken in aanmerking zouden kunnen komen voor wijkrenovatie op basis van de staat van de openbare ruimte. Uit deze analyse komen zes wijken naar voren waar de onderhoudsbehoefte dusdanig is dat regulier onderhoud onvoldoende is en wijkrenovatie noodzakelijk is. Daarom worden het prioriteringskader en de integrale procesaanpak, zoals weergegeven in de rapportage van TAUW, ter vaststelling voorgelegd. Daarnaast wordt de raad gevraagd om de voorgestelde prioritering van de aanpak van een zestal verouderde woonwijken vast te stellen.


    Met dit raadsvoorstel worden de moties Wijkrenovatie, Wijkrenovatie 2.0 en Wijkrenovatie op de radar afgedaan.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad:
    De gemeenteraad is bevoegd om beleidskaders vast te stellen en kan dat in dit voorstel doen door de integrale procesaanpak en het prioriteringskader uit de TAUW-rapportage vast te stellen als uitgangspunt voor de wijkvernieuwing in Borger-Odoorn. Daarbij stelt de raad ook de volgorde van aanpak van zes verouderde woonwijken vast, waarmee richting wordt gegeven aan de uitvoering.

  16. 11

    De raad gaat over hamerstukken niet meer met elkaar in debat, maar neemt hierover direct een besluit. De raadsleden kunnen hierover wel een stemverklaring afleggen.

  17. 11.1

    Samenvatting van het agendapunt:
    De gemeenteraad van Borger-Odoorn wordt voorgesteld om kennis te nemen van de jaarstukken 2024, de kaderbrief 2026 en de ontwerpbegroting 2026-2029 van Publiek Vervoer Groningen Drenthe, zonder daar een zienswijze op in te dienen. Publiek Vervoer voert namens 22 gemeenten in Groningen en Drenthe taken uit op het gebied van doelgroepenvervoer, zoals contractbeheer, klachtenafhandeling en advisering. De organisatie blijft zich richten op deze reguliere taken, met als enige afwijking de implementatie van nieuwe vervoerscontracten. Financieel zijn er nauwelijks wijzigingen: alleen een indexatie van 3,6% op de gemeentelijke bijdrage. De jaarrekening 2024 sluit met een positief resultaat.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad:
    De gemeente Borger-Odoorn neemt deel aan de Gemeenschappelijke Regeling Publiek Vervoer Groningen Drenthe. De gemeenteraad is op basis van artikel 35 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) bevoegd om een zienswijze in te dienen over de begrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026. In dit geval wordt aan de raad voorgesteld om geen zienswijze in te dienen, aangezien er geen grote afwijkingen zijn ten opzichte van de oorspronkelijke begroting en er geen beleidswijzigingen zijn doorgevoerd. Het besluit van de raad wordt schriftelijk gecommuniceerd naar het algemeen bestuur van Publiek Vervoer Groningen Drenthe.

  18. 11.2

    Samenvatting van het agendapunt:
    De gemeenteraad wordt voorgesteld kennis te nemen van de jaarstukken 2024, de begrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 van de EMCO-groep en hierover geen zienswijze in te dienen. De EMCO-groep, waarin de gemeente deelneemt via een gemeenschappelijke regeling, heeft deze stukken opgesteld om de actuele financiële situatie te laten zien. De begroting is voorzichtig opgesteld vanwege onzekerheden in de Rijksbijdragen. Het financiële resultaat over 2024 is beter dan verwacht. Ook het eerste kwartaal van 2025 laat een positief beeld zien dankzij hogere opbrengsten en lagere kosten, al is het nog te vroeg voor een betrouwbare jaarprognose. Voor 2026 valt de begroting gunstiger uit dan in 2025.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad:
    De gemeenteraad is op basis van artikel 35 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) bevoegd om een zienswijze in te dienen over de begrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 van de EMCO-groep. In dit geval wordt aan de raad voorgesteld om geen zienswijze in te dienen, aangezien er geen grote afwijkingen zijn ten opzichte van de oorspronkelijke begroting en er geen beleidswijzigingen zijn doorgevoerd. Het besluit van de raad wordt schriftelijk gecommuniceerd naar het algemeen bestuur van de EMCO-groep.

  19. 11.3

    Samenvatting van het agendapunt:
    Dit raadsvoorstel betreft de jaarstukken 2024, de begrotingswijziging 2025 en de conceptbegroting 2026 van Wedeka, een gemeenschappelijke regeling waaraan de gemeente deelneemt. De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om een zienswijze in te dienen op de begrotingswijzing van 2025 en de conceptbegroting van 2026, maar aangezien er geen significante afwijkingen of beleidswijzigingen zijn, wordt voorgesteld om dit niet te doen. Het financiële resultaat voor 2024 is positief en de begrotingen voor 2025 en 2026 vallen voordeliger uit dan verwacht.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad:
    De gemeenteraad is op basis van artikel 35 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) bevoegd om een zienswijze in te dienen over de begrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 van Wedeka. In dit geval wordt aan de raad voorgesteld om geen zienswijze in te dienen, aangezien er geen grote afwijkingen zijn ten opzichte van de oorspronkelijke begroting en er geen beleidswijzigingen zijn doorgevoerd. Het besluit van de raad wordt schriftelijk gecommuniceerd naar het algemeen bestuur van Wedeka.

  20. 11.4

    Samenvatting van het agendapunt:
    Het raadsvoorstel betreft de ontwerpbegroting 2026 van de Veiligheidsregio Drenthe. De gemeenteraad wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen, omdat de begroting geen grote afwijkingen vertoont en de gevraagde deelnemersbijdrage binnen de geraamde bedragen valt. Er wordt ook aandacht gevraagd voor de mogelijke gevolgen van de afname van de Brede Doeluitkering Rampenbestrijding (BDuR), wat toekomstige verhogingen van de deelnemersbijdrage zou kunnen veroorzaken.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad:
    De gemeenteraad is op basis van artikel 35 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) bevoegd om een zienswijze in te dienen op de ontwerpbegroting 2026. In dit geval wordt voorgesteld om geen zienswijze in te dienen, aangezien de begroting geen grote afwijkingen vertoont en de gevraagde bijdrage binnen de raming van de gemeente valt. Het besluit van de raad wordt schriftelijk gecommuniceerd naar het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Drenthe.

  21. 11.5

    Samenvatting van het agendapunt:
    Het raadsvoorstel betreft de jaarstukken 2024 en de ontwerpbegroting 2026 van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Recreatieschap Drenthe. Het Recreatieschap Drenthe is een gemeenschappelijke regeling van twaalf Drentse gemeenten en de Friese gemeente Ooststellingwerf. De organisatie ondersteunt deze gemeenten in vitalisering en groei van de vrijetijdssector. Het college stelt de gemeenteraad voor geen zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 in te dienen en de gemeentelijke bijdrage van € 130.369 te verwerken in de Kadernota 2026.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad:
    De gemeenteraad is op basis van artikel 35 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) bevoegd om een zienswijze in te dienen over de ontwerpbegroting 2026. In dit geval wordt voorgesteld om geen zienswijzen in te dienen. Het besluit van de raad hierover wordt schriftelijk gecommuniceerd naar het algemeen bestuur van het recreatieschap Drenthe.


    Opmerking:
    Bijlage 2 bij dit agendapunt is een gecomprimeerd bestand: De beeldscherpte is aangepast om de bestandsgrootte te verkleinen, zodat publicatie mogelijk werd. De inhoud is ongewijzigd gebleven. De versie in originele scherpte is op te vragen bij de griffie.

  22. 11.6

    Samenvatting van het agendapunt:
    Dit raadsvoorstel betreft de jaarstukken 2024, de begrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 (inclusief meerjarenraming) van de GGD Drenthe. De gemeenteraad wordt gevraagd de jaarstukken 2024 ter kennisgeving aan te nemen en geen zienswijze in te dienen op de begrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad:
    Op grond van artikel 35 van de Wet gemeenschappelijke regelingen is wijziging van de begroting 2025 met een hogere deelnemersbijdrage als gevolg alleen mogelijk als deze door het bestuur voor zienswijze wordt voorgelegd aan de gemeenteraden. Gelet op hetzelfde artikel kan de gemeenteraad zijn zienswijze over de ontwerpbegroting 2026 naar voren brengen.

  23. 11.7

    Samenvatting van het agendapunt:
    Dit raadsvoorstel betreft de vaststelling van de Cultuurnota 2025-2028 "Cultuur is meedoen!". De nota biedt het kader voor cultuurbeleid in de gemeente Borger-Odoorn en richt zich op vier thema's: cultuur verbindt, cultuur is meedoen, cultuur ontwikkelt en cultuur is aantrekkelijk. Het doel is een divers cultuuraanbod dat bijdraagt aan het welzijn van inwoners en de leefbaarheid van de gemeente. Er zijn drie zienswijzen ingediend, maar deze hebben geen inhoudelijke wijzigingen in de nota veroorzaakt. Er is geen extra budget nodig, aangezien de benodigde middelen al zijn opgenomen in de begroting 2025.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad:
    De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om het lokale cultuurbeleid vast te stellen, aangezien de raad een kaderstellende rol heeft in het vaststellen van beleidsnota's zoals deze.

  24. 11.8

    Samenvatting van het agendapunt:
    De Omgevingsdienst Drenthe heeft, zoals elk jaar, de ontwerpbegroting voor 2026, de begrotingswijziging voor 2025 en de jaarstukken over 2024 aangeboden. De gemeenteraad wordt voorgesteld de jaarstukken 2024 ter kennisgeving aan te nemen. Daarnaast wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen op de ontwerpbegrotingswijziging 2025. Op de ontwerpbegroting 2026 wordt wél een zienswijze voorgesteld. De raad wordt gevraagd de conceptbrief ‘Zienswijze op Ontwerpbegroting 2026 Omgevingsdienst’ vast te stellen. De termijn voor het indienen van een zienswijze loopt tot 23 juni 2025.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad:
    Op basis van artikel 35 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) heeft de gemeenteraad de bevoegdheid om een zienswijze in te dienen op zowel de ontwerpbegroting als de begrotingswijziging van de Omgevingsdienst Drenthe. Hiermee kan de raad invloed uitoefenen op het beleid en de financiële richting van deze gemeenschappelijke regeling.


    Opmerking:
    Op 26 mei heeft de Omgevingsdienst Drenthe een brief nagezonden betreffende de ontwerpbegroting 2026, vanwege een per abuis verkeerd toegepast indexcijfer. In verband met de zienswijzeprocedure vindt de Omgevingsdienst het van belang om u als raad hierover te informeren. De brief is als bijlage aan dit agendapunt toegevoegd.

  25. 11.9

    Samenvatting van het agendapunt:
    De gemeenteraad wordt voorgesteld een zienswijze in te dienen op de Ontwerp U&H-Strategie 2026–2029 van de Omgevingsdienst Drenthe en de bijbehorende conceptbrief vast te stellen. Deze strategie vormt het kader voor de uitvoering van milieutaken, zoals vergunningverlening, toezicht en handhaving, in de provincie Drenthe. Specifiek wordt voorgesteld een zienswijze te geven op het voornemen om standaard een advies over energiebesparing op te nemen bij vergunningaanvragen. De zienswijzeprocedure loopt tot 30 juni 2025.


    Bevoegdheid van de gemeenteraad:
    De raad heeft, volgens de daarvoor opgenomen procedure in de vorig jaar gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling, de bevoegdheid om een zienswijze in te dienen op het voorliggende Ontwerp U&H-Strategie Omgevingsdienst Drenthe 2026-2029. De zienswijze van de raad wordt meegenomen in de uiteindelijke besluitvorming door het Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst Drenthe. Uiteindelijk zal de U&H-Strategie, na vaststelling door het Dagelijks en Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst Drenthe, vastgesteld worden door de colleges van de verschillende Drentse gemeenten.

  26. 12
    Moties vreemd
  27. 13
    BESLOTEN Voorbereidingsbesluit locaties witte vlekken
  28. 14
    Sluiting