Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

RAAD: Besluitvormende raadsvergadering

donderdag 24 november 2022

19:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
J. Seton

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2

    Besluit

    De heren Zwiers en Olij willen graag een motie, vreemd aan de orde van de dag, indienen. De moties worden als punt 9.1 en 9.2 geagendeerd.
    De agenda wordt met deze wijziging vastgesteld.

  3. 4
    Mededelingen
  4. 5

  5. 6

    Besluit

    De agendacommissie stelt de raad voor:
    de ingekomen stukken conform het voorstel af te handelen.
    Mevrouw De Groot verzoekt om stuk 1.3 te agenderen voor een raadsbijeenkomst.
    Mevrouw Schoenmakers verzoekt om stuk 1.4 te agenderen.
    De heer Hooiveld verzoekt om stuk 4.1 te betrekken bij de behandeling van het punt ‘zendvergunning Borger-Odoorn’.
    Het voorstel wordt, met de genoemde wijzigingen, zonder hoofdelijke stemming aangenomen.

  6. 7
    Bespreekstukken
  7. 7.1

    Het ontwerpbestemmingsplan Exloo, Dorpsplein en centrumgebouw heeft zes weken ter inzage gelegen. Het plan voorziet in de herontwikkeling van het terrein van het afgebrande Bebinghehoes naar een dorpsplein met bijbehorend multifunctioneel centrum. Er is één zienswijze ingediend op het bestemmingsplan. De gemeenteraad wordt voorgesteld in te stemmen met de gemeentelijke reactie op de zienswijze en de zienswijze gedeeltelijk gegrond te verklaren. Ook wordt voorgesteld het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. Tot slot wordt voorgesteld in te stemmen met het borg staan voor een lening van € 450.000,- van de ondernemers van Exloo aan Beheersstichting Het Plein.

    Besluit

    Het amendement, ingediend door de heer De Vries, namens Gemeentebelangen en D66, met als onderwerp "geen borgstelling" wordt verworpen met twaalf stemmen tegen en zes voor. De leden Edens, Hooiveld, Nijmeijer, Schoenmakers, De Vries, Wind (allen Gemeentebelangen) en Goeree (D66) stemmen voor.
    Stemverklaringen over het voorstel van het college:
    De heer Hooiveld zegt dat de leden van de fractie van Gemeentebelangen wel instemmen met het ruimtelijke voorstel maar niet met de borgstelling omdat daar geen transparantie over is en de fractie dit onwenselijk vindt.
    Mevrouw Schoenmakers verklaart ook dat er naar haar mening te weinig openheid is over de borgstelling.
    Het voorstel van het college wordt aangenomen met twaalf stemmen voor en zes tegen. De leden van Gemeentebelangen en D66 stemmen tegen.

  8. 7.2

    Op verzoek van Gemeentebelangen is dit bestemmingsplan verplaatst van de hamerstukken-lijst naar de bespreekstukken. De reden hiervoor is gelegen in de historie van het bestemmingsplan, mede ook vanwege de overlast die ervaren wordt.


    Het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied, Middenweg Ees en bijbehorend ontwerpbesluit hogere waarde Wet geluidhinder hebben zes weken ter inzage gelegen. Het plan voorziet in de vestiging van een graszodenbedrijf met bedrijfswoning aan de Middenweg in Ees. Voor de bedrijfswoning is een hogere waarde Wet geluidhinder noodzakelijk. Er zijn drie zienswijzen ingediend op het bestemmingsplan, waarvan één zich ook richt op ontwerpbesluit hogere waarde. Het college verklaart de zienswijze op het ontwerpbesluit hogere waarde ongegrond en stelt een hogere waarde vast van 51 dB. De gemeenteraad wordt voorgesteld in te stemmen met de gemeentelijke reactie op de zienswijzen op het bestemmingsplan en de zienswijzen gedeeltelijk gegrond te verklaren. Verder wordt voorgesteld het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen.

    Besluit

    Het voorstel wordt aangenomen met zeven stemmen tegen en twaalf voor. De leden Edens, Hooiveld, Nijmeijer, Schoenmakers, De Vries, Wind (allen Gemeentebelangen) en Goeree (D66) stemmen tegen.

  9. 7.3

  10. 8
    Hamerstukken
  11. 8.1

    Besluit

    Het voorstel wordt zonder discussie en hoofdelijke stemming aangenomen.

    De Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2022 is vorig jaar door uw raad vastgesteld.
    Deze verordening is er voor om fracties in staat te stellen hun volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol te versterken.
    Er is gebleken dat de verordening op een paar kleine, maar wezenlijke, punten aanpassing behoeft; dit voorstel is er op gericht de aanpassingen door te voeren.

  12. 8.2

    Onder de Omgevingswet worden de wijzigingsbevoegdheid vervangen door een delegatiebevoegdheid. Om de huidige bevoegdheden voort te zetten als delegatiebevoegdheid, wordt de gemeenteraad verzocht opnieuw besluiten voor welke onderdelen het college bevoegd is om het omgevingsplan aan te passen.

    Besluit

    Het voorstel wordt zonder discussie en hoofdelijke stemming aangenomen.

  13. 8.4

    Er is bezwaar ingediend tegen het ontbreken van een bepaling in de APV door Stichting Platform Keelbos. Dit bezwaar is niet ontvankelijk. De raad is het bevoegde orgaan om een beslissing op bezwaar te nemen.

    Besluit

    Het voorstel wordt zonder discussie en hoofdelijke stemming aangenomen.

  14. 9

    De behandeling van een motie over een niet op de agenda opgenomen onderwerp vindt plaats nadat alle op de agenda voorkomende onderwerpen tijdens de vergadering zijn behandeld. (artikel 36, lid 4 RvO)

  15. 9.1

    Besluit

    De motie wordt unaniem aangenomen.

    Moties

    Onderwerp
    P10 in actie voor buurtwinkels en dorpssupermarkten
  16. 9.2

    Besluit

    De motie wordt unaniem aangenomen.

    Moties

    Onderwerp
    Webshop Meedoen
  17. 10
    Sluiting
  18. 11

  19. 12

  20. 13

  21. 14

  22. 15

  23. 16

  24. 17

  25. 18

  26. 19

  27. 20