- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- JB Hofsteenge
Agendapunten
-
1Opening
-
2
Tot op heden hebben zich twee insprekers aangemeld:
- De heer Hoving zal inspreken bij agendapunt 5.1 Bestemmingsplan Exloo, Dorpsplein en centrumgebouw, borgstelling.
- De heer Boels zal inspreken bij agendapunt 5.1 Bestemmingsplan Exloo, Dorpsplein en centrumgebouw, borgstelling. -
3
Besluit
De agenda is ongewijzigd vastgesteld.
-
4
Bijlagen
Besluit
De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld.
-
5
In dit blok spreken de raadsleden over de ingediende raadsvoorstellen, ze kunnen hun voorlopig standpunt weergeven, politieke vragen stellen aan het college en aan de overige raadsleden en met elkaar hierover in debat gaan.
-
5.1
Het ontwerpbestemmingsplan Exloo, Dorpsplein en centrumgebouw heeft zes weken ter inzage gelegen. Het plan voorziet in de herontwikkeling van het terrein van het afgebrande Bebinghehoes naar een dorpsplein met bijbehorend multifunctioneel centrum. Er is één zienswijze ingediend op het bestemmingsplan. De gemeenteraad wordt voorgesteld in te stemmen met de gemeentelijke reactie op de zienswijze en de zienswijze gedeeltelijk gegrond te verklaren. Ook wordt voorgesteld het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. Tot slot wordt voorgesteld in te stemmen met het borg staan voor een lening van € 450.000,- van de ondernemers van Exloo aan Beheersstichting Het Plein.
Bijlagen
Besluit
Advies: het onderwerp als bespreekstuk agenderen voor een besluitvormende raadsvergadering.
Toezeggingen
Onderwerp Bestemmingsplan Exloo, Dorpsplein en centrumgebouw, borgstelling Bestemmingsplan Exloo, Dorpsplein en centrumgebouw, borgstelling -
5.2
Op verzoek van Gemeentebelangen is dit bestemmingsplan verplaatst van de hamerstukken-lijst naar de bespreekstukken. De reden hiervoor is gelegen in de historie van het bestemmingsplan, mede ook vanwege de overlast die ervaren wordt.
Het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied, Middenweg Ees en bijbehorend ontwerpbesluit hogere waarde Wet geluidhinder hebben zes weken ter inzage gelegen. Het plan voorziet in de vestiging van een graszodenbedrijf met bedrijfswoning aan de Middenweg in Ees. Voor de bedrijfswoning is een hogere waarde Wet geluidhinder noodzakelijk. Er zijn drie zienswijzen ingediend op het bestemmingsplan, waarvan één zich ook richt op ontwerpbesluit hogere waarde. Het college verklaart de zienswijze op het ontwerpbesluit hogere waarde ongegrond en stelt een hogere waarde vast van 51 dB. De gemeenteraad wordt voorgesteld in te stemmen met de gemeentelijke reactie op de zienswijzen op het bestemmingsplan en de zienswijzen gedeeltelijk gegrond te verklaren. Verder wordt voorgesteld het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
Advies: het onderwerp als bespreekstuk agenderen voor een besluitvormende raadsvergadering.
Toezeggingen
Onderwerp Bestemmingsplan Buitengebied, Middenweg, Ees -
5.3
Het college stelt de Raad voor in te stemmen met de revitalisatie van het gemeentehuis inclusief nieuwe raadzaal en vraagt de raad het beschikbaar stellen van de structureel benodigde € 91.050 mee te nemen bij de behandeling van de Begroting 2023. De revitalisatie is nodig om het gemeentehuis te verduurzamen en om het gemeentehuis aan te passen aan hedendaagse eisen die aan kantoorruimten gesteld worden. Al in 2018 heeft de gemeente met het oog op deze onderwerpen een onderzoek laten uitvoeren. Het afgelopen jaar is hier een vervolg aan gegeven. Nu de gemeentelijke organisatie ruim twee jaar vooral thuis heeft gewerkt is er behoefte aan een werkomgeving die aansluit bij de werkwijze met hybride werken als belangrijk uitgangspunt. Daarnaast wordt de raadszaal als te klein ervaren en zijn er al jaren klachten over het binnenklimaat. Duurzaamheid is een speerpunt voor de gemeente Borger-Odoorn. Het is dus niet meer dan logisch dat het college ook het eigen ‘huis’ wil verduurzamen. Wel blijkt de mate van verduurzaming op dit moment te worden begrensd door de (on)mogelijkheden van het overbelaste stroomnet.
Huis van de Gemeenschap
Het gemeentehuis huisvest van oudsher vooral de raad, het college van burgemeester en wethouders en de ambtenaren. De aanpak van het gemeentehuis biedt de mogelijkheid om het een multifunctionelere en meer diverse functie te geven waardoor het meer een Huis van de Gemeenschap wordt. Door het nieuwe werkplekconcept komt er 1100 m² ruimte vrij in het gebouw. Dit naast de ruimte die nu al verhuurd wordt aan de politie. Aan de dorpsbelangen van Borger-Odoorn is gevraagd of in onze gemeente behoefte is aan een Huis van de Gemeenschap. Die blijkt er zeker te zijn en dan vooral als verbreding van de dienstverlening aan de burger door er meer organisaties met een publieksfunctie in het gemeentehuis te huisvesten. Uit een eerste verkenning blijkt dat er zeker mogelijkheden zijn. Na besluitvorming zal verder onderzoek en uitwerking plaatsvinden. Het vervolg Naar verwachting wordt het voorstel op 13 en 27 oktober door de raad behandeld. De verdere voorbereiding en realisatie vraagt in ieder geval 2 jaren in 2 fasen. De volgende fase te laten begeleiden door adviesbureau Lindhorst.Bijlagen
Besluit
Advies: het onderwerp als hamerstuk agenderen voor een besluitvormende raadsvergadering.
Toezeggingen
Onderwerp Revitalisatie gemeentehuis en raadzaal -
5.4
De raad wordt een memo “eerste aanzet aanpak energiearmoede” aangeboden. Dit is de uitwerking van een toezegging van portefeuillehouder Jansen. De memo is meteen ook de afdoening van de op 22 september raadsbreed ingediende en aangenomen motie “compensatie energierekening”.
De reden voor agendering is dat het thema urgent is.
Het college is (door het Rijk) belast met de uitvoering van de (beleids-)regels omtrent de terugdringing van (energie-)armoede.
Uit de bespreking van dit memo en de wijze waarop daarmee de afdoening van de motie wordt afgedaan volgen geen raadsbesluiten.Bijlagen
Besluit
n.v.t. (geen raadsvoorstel)
Toezeggingen
Onderwerp Aanpak energiearmoede Aanpak energiearmoede -
5.5
Bijlagen
Besluit
Advies: het onderwerp als bespreekstuk agenderen voor een besluitvormende raadsvergadering.
-
6Sluiting